Når ble Edvard Munch en OL-gren?

Norge – med Oslo som representant i dette tilfellet – ønsker å arrangere OL i 2022. Jeg er ingen motstander av et nytt vinter-OL i Norge, men det er ikke dét dette innlegget skal handle om. Dette innlegget skal i stedet handle om hvorvidt Edvard Munch er en OL-gren eller ikke.

I år er det 150 år siden kunstneren Munch ble født, mest kjent for maleriet «Skrik», og en av verdens største kunstnere. Han fikk sitt eget museum for 50 år siden – i 1963 – bare 19 år etter sin død.

Vi spoler frem til 2008:

I mai 2008 presenterte byrådsleder Erling Lae og kulturbyråd Torger Ødegaard ideen om et nytt Munch museum med Stenersenmuseets samlinger og et nytt Deichmanske bibliotek i Bjørvika i Oslo. I september samme år vedtok Oslo bystyre at Munch-museet, Stenersenmuseet og Deichmanske hovedbibliotek skulle lokaliseres i Operaens nærområde som et viktig ledd i realiseringen av Fjordbyen og som selvstendig kulturløft til glede for Oslos befolkning. (kilde)

Fem år senere, så er det fremdeles ikke tatt noen avgjørelse. Forslagene sparkes frem og tilbake med Frp i midten, som tydeligvis ønsker å torpedere ethvert forslag, og det er vel egentlig ingen som vet hva som – om noe – vil skje i nærmeste fremtid.

At Frp er imot alt som har med kultur å gjøre – såfremt det ikke handler om den viking-etniske kulturen – skal jeg komme tilbake til i et annet innlegg. Noen burde imidlertid påpeke overfor Per Sandberg at han har rødt hår…

Rett etter Norges beste innsats i et VM noensinne når det gjelder vintersport, så holder selvfølgelig Frp kjeft. Sport er jo kultur, tross alt, og da hopper Høyre på det de tror er bølgen av sympati for et nytt vinter-OL i Norge.

Det viser seg at et slikt OL vil koste cirka 25 milliarder kroner. Antagelig litt mer; det hender jo at slike kommunale prisoverslag – når Staten står som garantist, selvfølgelig – havner «litt» over det som det ble planlagt å koste.

I juni 2012 bestemte Oslo byråd seg for å gå videre med OL-søknaden á 2022. Nå i mars 2013 så er den planen fremdeles i live, mens saken om Munch-museet har stått stille i 5 år.

Ingen vet hvor mange millioner som har gått med på å utrede både Munch- og OL-saken, men det ser iallfall at byrådets prioriteringer svinger ift. nasjonalfølelsen til folket; rett etter et veldig bra vinter-VM, så skal fokuset flyttes.

Jeg flytter fokuset helt tilbake til 27. februar 2013, hvor byrådets medlem Hallstein Bjercke uttaler følgende om Munch-museet:

– I 2012 fikk museet 68,3 millioner til drift, i 2013 får de 73,8 millioner.

Det er for mye iflg. Bjercke.

Mulig det, Bjercke, men du sitter altså i et byråd som har trenert Munch-saken i 5 år (minst) og som ønsker å satse på et vinter-OL som ble forhandlet i løpet av under ett år, selv om sistnevntes kostnader kunne holdt dagens Munch-museum i live i 357 år?

Vi vet ikke hvilke folk vi vil hedre under OL i 2022. Kanskje er det Finn Hågen Krogh eller Heidi Weng, som da begge er på vei ut av sporten fordi de er for gamle. Kanskje er det noen andre, en ny Petter Northug eller Marit Bjørgen som er bare 12-15 år gamle når du leser dette, hvem vet…

Nå er det 2013. Edvard Munch er ikke en OL-gren. Det er ikke bare Petter Northug som ville slitt med å følge ham.

Og omvendt, men det driter Oslo byråd i.