Å beholde fire fingre er verre enn å beholde bare én

Biff TannenI avdelingen «riv, ruskende gal journalistikk», så klarer E24.no i dag det utroligste. De klarer å få Innovasjon Norges suksessrate ift. investeringer på 80% til å høres ut som en katastrofe av dimensjoner!

Hva i helv… var det første jeg tenkte da jeg leste artikkelen.

Selv trodde jeg ærlig talt at andelen konkurser blant de prosjektene Innovasjon Norge støtter var mye høyere! Men her viser det seg altså at bare 20% av prosjektene som det ble investert i FOR ÅTTE ÅR SIDEN har blitt avviklet. Enten som følge av konkurs, eller av andre årsaker.

Og for E24.no er dette altså en katastrofe.

For å sitere Biff Tannen fra Tilbake til fremtiden-filmene:

Hello? Hello? Anybody home? Huh? Think, E24.no. Think!

Her har fem «journalister» greid kunststykket å få det til å høres ut som om at det er verre å få kappet av seg én finger enn fire fingre. Journalistikken i dette tilfellet er hårreisende, og hadde jeg vært ansvarlig redaktør for disse vannhodene, så hadde de blitt fratatt både tastatur, penn og blyant for en uoverskuelig fremtid.

Sjekk dette gullkornet:

Trolig er det ikke slik at det er blitt færre konkurser i de siste års tildelinger. Men tidsrommet frem til i dag er kortere, og det er dermed mindre sannsynlig å nå et stadium som konkurs og oppløsning.

No shit, Einstein? Konseptet tid og rom skjønner dere tydeligvis, men implikasjonene som inntrer ved at man fører statistikk over tid, og jamfører det med hva som har skjedd med de aktuelle bedriftene innen den gitte perioden, evner dere ikke å fatte.

Ufattelig.

Det blir som om at jeg skulle påstå at det har vært flere opp- og nedrykk til/fra Tippeligaen i perioden 2005 til og med 2012, enn det har vært i perioden 2008 til og med 2012.

Og hva med denne formuleringen?

Av aksjeselskapene (AS) som fikk tilbud om penger fra Innovasjon Norge i 2005, er 19 prosent konkurs, avviklet, oppløst eller slettet.

som fikk tilbud om penger? Hvor mange av de godtok tilbudet? Dét sier artikkelen selvfølgelig ingenting om, for det er vel å grave vel dypt. Hadde det vært alle, så hadde det vel ikke vært noe problem å inkludere det i artikkelen?

Innovasjon handler om å ta risiko

Innovasjon Norge er til for å ta en risiko der ingen andre tør, kan eller rett og slett ikke vil. De jobber altså med prosjekter som har en høyere risiko forbundet med seg enn tradisjonelle prosjekter som kan gå til en vanlig bank og få lån.

Den som intet våger, intet vinner, og alt det der.

Her vinner altså Innovasjon Norge – og samfunnet generelt – ved at 80% (minst) av prosjektene lykkes. Da blir det så jævla feil å sette fokus på de relativt sett få som ikke lykkes.

Skattepengene mine!

…og selvfølgelig flommer kommentarfeltene over av folk som skriker ut i fortvilelse:

KUNNE LIKE GJERNE TØRKET MEG I RÆVVA MED SKATTEPENGENE MINE!

Feil! Du kunne fått jobb som journalist hos E24.no. Og tydeligvis gjort det veldig bra!

Når skattepengene dine brukes til noe som gir en 80% suksessrate, så brukes de fornuftig. Selvfølgelig kunne tallet i en perfekt verden vært enda høyere, men alt over 50% er meget bra. Husk at vanlige selskaper i dag sitter igjen med en avansegrad á 10-20% av sine investeringer i eget selskap.

Men det kan – tross brødgjøk-journalistikken hos E24.no – komme noe positivt ut av dette.

Den samfunnsøkonomiske nytten

Samfunnsøkonomer i det ganske land burde sette seg ned og finne ut hvor samfunnsøkonomisk investeringene til Innovasjon Norge er totalt sett.

Det vil si: hva er den samfunnsøkonomiske avkastningen i form av skatter og andre inntekter? Hva med forskningen og kompetansen som ligger bak mislykkede prosjekter? Lever den videre i en eller annen form, eller har det vært å kaste bål på havet hele greia?

Hadde det vært bedre for E24.no om disse selskapene – også de som lykkes – aldri hadde blitt startet? Ikke f… om det hadde vært bedre for næringslivet og forskningen i det lange løp.

Jeg tror nemlig at når man bruker én milliard på noe, og 800 millioner av den milliarden overlever, så er det noe som går i pluss et sted. Og når selskaper går i pluss, så betaler de skatt. Og de ansetter folk, som også betaler skatt. Og når folk er ansatte, så belaster de ikke trygdesystemet.

Et trygdesystem som forøvrig hadde hatt godt av fem ekstra brukere fra og med i dag. Ja, jeg tenker på dere fem E24.no-journalister!