Staten tjener penger på røykerne?

SigarettI dag hadde en «journalist» i E24.no en artikkel om at staten tjener 750 millioner mindre på røykerne enn for fire år siden, og at det ikke først og fremst skyldes at det er færre som røyker i dag enn for fire år siden, men at 40% av tobakken kjøpes utenfor Norge.

Dette er interessant på flere måter, men med én gang «journalistene» i E24.no begynner å interessere seg for tall, så er det garantert noe galt et sted.

Så også i dette tilfellet, selvfølgelig.

Staten taper penger på at folk røyker

«Journalisten» hos E24.no får det til å høres ut som om at staten tjener penger på at folk røyker, men det stemmer ikke. Avhengig av hvordan man regner, så er det samfunnsøkonomiske tapet ved at folk røyker, et sted mellom 8 milliarder og 80 milliarder kroner hvert år.

Så om man følger det konservative anslaget på 8 milliarder kroner hvert år, og har i bakhodet at staten tar inn 7-8 milliarder i tobakksavgifter hvert år, så går staten nesten i null.

Men sannsynligvis så ligger de samfunnsøkonomiske kostnadene ved at folk røyker et sted mellom 8 og 80 milliarder, så staten taper med stor sannsynlighet mange milliarder hvert år.

Dette er vel ikke så viktig for E24.no-«journalisten»; det viktigste er tross alt at spiren til kommentarhatet er sådd, slik at de tjener penger på klikk og sidevisninger.

Hvorfor akkurat fire år siden?

Dette er nok flisespikkeri, men når man omtaler et regnskapstall for 2012, og sier at «det for fire år siden» så henviser man til 2008, ikke 2009, som «journalisten» har hentet forrige avgiftstall fra.

Mens det i 2012 ble innbetalt 7,3 milliarder i tobakksavgifter, så ble det i 2009 innbetalt 7,8 milliarder. En nedgang på 500 millioner, altså, ikke 750 millioner.

Når «journalisten» ikke klarer enkel hoderegning en gang, så blir jeg rimelig oppgitt. Hvor vanskelig kan det være?!

Uansett – hvorfor ikke sammenligne med 2007 i stedet? Da ble det innbetalt «bare» 6,8 milliarder i tobakksavgifter, og her har jo «journalisten» gått glipp av en overskrift som kunne gitt en enda bedre kommentarhat-avling;

Staten tjener mer og mer på røykerne!

…som ikke stemmer, som sagt.

Og da er det jo like greit; trollene trenger kanskje ikke mer mat?