Brøddama vs Queen of Facebook

Elisabeth NorheimCoop håner de fattige, skriver Elisabeth Norheim på sin Nettavisen-blogg i dag. Som selvutnevnt «Queen of Facebook», etter å ha vært på det sosiale mediet i bare ett år, samtidig som hun har «verdens kuleste jobb som PR- og presseansvarlig i underholdningsbransjen», så er det verdt å lytte til svadaet.

For her prater vi om en desillusjonert dame som tror hun er på førstereise rett inn i paradis; ikke nok med at hun har slitt livet gjennom med det som nå har blitt en tenåringssønn som tydeligvis krever rømmegrøt hver lørdag, men hun har også vært fattig!

Hun har faktisk vært så fattig at hun har vært student, alenemor, og må hive seg i bilen for å shoppe prim, fetaost, gubb og rømme sammen med ei venninne. Og så nyte den über-norske rømmegrøten i sola. Uten tenåringssønnen.

Og så skjer det som endrer livet hennes for alltid: 40% rabatt på Pepsi hos Coop! Resten av historien er verdig en norsk utgave av Erin Brockovich.

Fra spøk (?) til alvor;

Denne historien, med en lite service-orientert kassadame, har ingenting med Coop å gjøre. Det kunne like gjerne vært en historie forbundet med REMA, Rimi, Kiwi, ICA, 7-Eleven, you name it.

Det jeg reagerer mest på, er måten Elisabeth ønsker å heve seg over resten av befolkningen på; hun er – iflg. seg selv – rett og slett Oppførselen selv; hun kan dømme, være rettferdig og fortelle alle andre hva som rett og galt.

Alt på samme tid. Og alt er selvfølgelig riktig. Tror hun.

Hun beskriver det så veldig godt selv:

Bak henne er køen lang med kunder med handlevognene fulle av salmalaks, smågodt og øl. Det er lørdag og nå skal vi alle kose oss…utenom mammaen med de små barna. De har kun råd til den billigste loffen.

Når vedkommende ikke har råd til å betale, så gjør Elisabeth verdens beste dåd:

Heldigvis hadde jeg noen cash lett tilgjengelig så jeg stikker det diskret til brøddama før jeg går ut av butikken.

«Heldigvis…»

Fantastisk!

Der stod du, altså, god og mett etter rømmegrøten du og din venninne hadde kjørt byen rundt etter, samtidig som dere hadde «shoppet» prim, fetaost og fåglarna vet hva. Og etter å ha kjøpt lefse til 250 kroner pakken.

Hva som skjedde videre vet jeg ikke, men da jeg kom til bilen ble jeg både ekstremt sint, lei meg og flau. For det først var det flaut å ha kjøpt tynnlefse for hele 250 kroner pakken på Bondens Marked.

Og DU blir flau?!

Jeg blir flau, jeg også. Av deg.

For denne historien handler egentlig om hvor suksessfull du – dronningen – er, eller har blitt, og ingenting om hun du velger å kalle «brøddama».

 • Arild Kato Meier-Sandvik

  Jepp!

 • Elisabeth Norheim

  Ført vil jeg takke deg for et hysterisk morsomt blogginnlegg. Men du har et veldig lettvint forhold til fakta og sannheten kompis. Fint hvis du kan oppklare endel ting for meg så skjønner jeg kanskje poengene dine bedre. Hvor har du det fra at jeg har vært på Facebook i kun et år ? Jeg har vært på Facebook siden mai 2007, men begynte å blogge 1.oktober 2o12. Hvor står det at sønnen min krever rømmergrøt hver lørdag? Sist han spurte om det var for 6 mnd siden. Hva vet du om hvorvidt jeg har vært fattig eller ei? Jeg var ung da jeg ble mor og gikk på NAV i noen år før jeg kom igang med utdannelse. Alle som har levd på NAV vet at det er ingen dans på roser hva angår penger. Hvorfor er det en motsetning mellom å ha vært fattig før og det å nå kunne bruke penger på å støtte norsk landbruk ved å kjøpe kvalitetsvarer? Tror du 40 % rabatt endrer livet mitt? Er det galt å være prisbevisst på varer? Ja, historien kunne skjedd i alle butikker, men i går skjedde det på Coop og jeg blogger om ting JEG opplever, er opptatt av og engasjere meg i slik du blogger om ditt univers. Jeg hevet meg heller ikke folk flest. Jeg gjorde bare det alle kunne og sikkert gjør i slike situasjoner. Ingen heltdåd, men medmenneskelighet. Grunnen til at jeg bruker min plattform til å være en stemme for de stemmeløse slik hun dama var er at det er mitt ansvar. Det er mange som leser min blogg. Slutt å syt og vær heller glad at jeg tar samfunnsansvar og ikke heller blogger om dagens antrekk. Jeg blir flau av DEG. Blogginnlegget ditt handler om hvor ekstremt dårlige du er til å lese en tekst. Du burde ikke avsløre det for alle. Bare sitt helt musestille i båten så oppdager kanskje ingen det. PS Hvordan jeg og min vennine skal kunne være mette på rømmegrøt FØR vi har spist den, ja det er kun et mysteriet du åpenbart er helt alene om å ha svar på.

  • Hans-Edward Sørensen

   men herregud må dere kjekle i plenum.Ta dere en kopp kaffi og prat d ut.Elisabeth,du er en blogger med sterke meninger,meninger som jeg ikke helt støtter men dyktig blogger det er du.Herr Aursand eller hva-enn,her må du bare inrømme at du har misforstått.Problemet ditt her er at du skriver en blogg om en blogg i sinne og mener at noen har hevet seg kongelig høyt over alle når d tydelig fremstår at det er DU som prøver å heve deg ved å gjøre Elisabeth liten i det hun har skrevet i sin blogg.Dette kommer frem i teksten din som at du gjør det med vitende vilje og dermed VIL gjøre henne liten.Hvorfor har bare du svar på.Alt jeg kan komme med er spekulasjoner.

   Brøddama kom ikke i fokus her eller den ufine kassereren som kanskje innlegget skulle ha handlet om men fokuset kom heller på dere to og deres tydelige forakt for hverandre.Tydelig var tydeligvis et mye brukt ord av meg nå så jeg velger å avslutte med å rose dere begge for godt skrevne blogger for der kan jeg ikke klage.Tydeligvis.

   • Guest

    Kjekle i plenum? Har du røyka eller? Det er KUN du og jeg her mann.

    • Hans-Edward Sørensen

     gå inn på den andre bloggen du,og tok meg en sigg istad.snuser nå

   • Elisabeth Norheim

    Tydeligvis 😉

  • Tore Aursand

   For å presisere:

   * Du får det til å virke som om rømmegrøt er en typisk lørdagsgreie for sønnen din, og det er jo flott. Men da blir det bare merkelig at du noen setninger senere avskriver ham helt og setter fokus på sol og rømmegrøt.

   * Jeg har aldri nevnt noe om et eget ysteri; det er du selv som skriver om et ysteri i blogg-innlegget ditt.

   * Du skriver også selv at du har vært en fattig alenemor.

   Når du nå skylder på at jeg ikke har lest blogg-innlegget ditt godt nok, får stå på din egen regning, da det ikke virker som om du vet hva du selv har skrevet.

   Poenget er uansett at dette ikke har noenting med Coop å gjøre. Det har ingenting med deg, eller dine daglige gjøremål å gjøre, hva du shopper, hva sønnen din spiser eller noe sånt.

   Dette handler bare om at du vil dokumentere at du gjør det bra, og at brøddama ikke gjør det. Du får bare akseptere at forskjellige folk tolker det du skriver forskjellig. Hvis du ikke takler det, så vil jeg anbefale deg å kutte ut bloggingen.

   Og – vær så snill: å anklage Coop for å håne de fattige bare fordi en kassabetjent gjør en dårlig jobb har _ingenting_ med samfunnsansvar å gjøre. Dét har med syting å gjøre. Uberettiget syting.

   • Elisabeth Norheim

    Tore – det er en grunn til at 200 K leser min blogg og ? leser din. Lær deg å blogg før du kritiserer andre. Det var mange som er enige med deg om at kritikken til Coop var uberettighet, men de fikk også svar på tiltale fra ekstremt mange inkl Coop selv. Men at du tror dette blogginnlegget handler om meg sier bare alt om hvor ute du er. Selv om du er en av svært svært få her i landet som ikke skjønner en tekst så trenger du ikke avsløre det for alle. Spør en voksen neste gang du trenger hjelp til tekstanalyse. Det kommer til å åpne seg en helt ny verden for deg. Lykke til 😉

    • Tore Aursand

     Hører du ikke deg selv skrive?

     Min blogg er dårligere enn din. Du er best, og alt det der. Jeg blogger ikke for å være populær, eller for å føle at jeg er «den beste i klassen», men det gjør tydeligvis du da du nå har dratt frem dette som et poeng to ganger.

     Og du fortsetter jo med din belærende og hovne hersketeknikk:

     – «Du er en av svært få…»

     – «Du skjønner ikke teksten…»

     – «Spør en voksen neste gang…»

     – «Hvis du hører på meg, så kommer det til å åpne seg en helt ny verden…»

     Jeg håper du fortsetter å blogge; jeg håper at så mange som mulig kan/vil/tør blogge og si – og stå for – sine meninger. Men da må de samme personene også tåle å høre andres meninger.

     • Elisabeth Norheim

      Budskapet tilpasses mottageren. Du er ikke så opptatt av fakta og sannhet så da er det greit å stave ting for deg. Du må gjerne oppleve det som hersketeknikk at folk påpeker at du tar feil, men det er helt irrelevant. Lykke til med bloggingen. Du er i det minste ufrivillig morsom. Det skal du ha.

      • Tore Aursand

       Takk det samme. Men du er ikke fullt så morsom. Selv om du kanskje prøver. Jeg vet ikke helt.

      • Elisabeth Norheim

       Syretesten på om man er morsom eller ei er om folk ler. De ler med meg i min blogg, mens de ler av deg i din. Så jeg skjønner godt at du ikke vet helt.

      • Tore Aursand

       Der er du bedre enn meg. Igjen. Gratulerer, Queen of Facebook/Everything!

      • Elisabeth Norheim

       Takk.

      • Tore Aursand
      • Hans-Edward Sørensen

       hahaha.skjønner jo at kommentaren min skulle ha kommet nå bare at nå er det herr Aursand som har klokest ord.Morsom ting det der…hvor fort man kan forandre mening men her burde dere så absolutt ikke ta mitt råd om å ta dere en kopp kaffi sammen.Ikke uten livvakter.Men for all del stå på.Morsom lesing

    • kdok

     Øm. . At mange leser bloggen din betyr jo ikke at du har rett/ er likt osv. Jeg leser flere av innleggene dine fordi jeg forstår ikke at du virkelig kan mene det du skriver på den måten du skriver. At du har mange lesere betyr jo ikkeno? Og enig med han Tor duoen, EN kassadame er ikke hele coop kjeden dette forstår vel enhver oppegående person eller? Man kan ikke styre enkeltmenneskets handlinger.
     Mao om din sønn voldtar ei på 14 er det da DU som er pedofil og en overgriper (pluss hele familien din) og er det da DIN skyld fordi DU har trossalt gitt han opplæring ??

 • Tommy Zielinski

  Ja, og nå vet vi hva slags forhold Norheim har til jødene (i hvert fall de som overlevde Holocaust)